Ποιο είναι εκείνο το χαρακτηριστικό ενός δικτύου, το οποίο είναι αδιαπραγμάτευτο; Μα φυσικά η αξιοπιστία του.
Οι συνδρομητές ενός Δικτύου Μονίμων Σταθμών Αναφοράς, όπως είναι το HxGN SmartNet στηρίζουν πάνω στο δίκτυο την εργασία, την αξιοπιστία τους και εν τέλει την επαγγελματική τους υπόσταση. Μετρήσεις που γίνονται με τη χρήση του δικτύου πρέπει να είναι απολύτως σωστές και αξιόπιστες και ο επαγγελματίας της μέτρησης να μην έχει καμία αμφιβολία για την ποιότητα της δουλειάς του.
Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ποιότητα ενός δικτύου είναι να έχει επιλυθεί σωστά και να παρακολουθείται συνεχώς, διορθώνοντας τυχόν προβλήματα όπως π.χ. μετακινήσεις. Ιδιαίτερα σε μία σεισμογενή χώρα όπως είναι η Ελλάδα, η ανάγκη της διαρκούς παρακολούθησης και επιβεβαίωσης των σωστών συντεταγμένων των σταθμών αναφοράς είναι επιτακτική.
Φυσικά σε ένα δίκτυο μπορούν να προκύψουν και άλλου είδους προβλήματα, όπως π.χ. κακόβουλη μετακίνηση μίας κεραίας αλλά και άλλα θέματα όπως μία προγραμματισμένη αλλαγή θέσης και προσθήκη νέων σταθμών.
Οι διαχειριστές ενός αξιόπιστου δικτύου πρέπει να είναι σε θέση να μπορούν εύκολα και γρήγορα να εντοπίζουν και να επιλύουν οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει.
Στο HxGN SmartNet η επίλυση και καθημερινή παρακολούθηση του δικτύου, ο υπολογισμός συντεταγμένων και η ένταξη στο δίκτυο ενός νέου σταθμού αλλά και ο επανυπολογισμός σε μόνιμη βάση όλων των συντεταγμένων των σταθμών έχει ανατεθεί με σύμβαση στο «Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονικό Υπεύθυνο τον καθηγητή Αριστείδη Φωτίου και επιστημονική ομάδα που αποτελείται επιπλέον από τους καθηγητές Δημήτρη Ρωσσικόπουλο και Χρήστο Πικριδά. Η επιστημονική ομάδα του Α.Π.Θ. παρακολουθεί, επιλύει και συνορθώνει το HxGN SmartNet από το 2011, παρέχοντας στη METRICA, που είναι ο διαχειριστής του δικτύου, εκτός από τις εργασίες επίλυσης και την πιστοποίηση του δικτύου, σε ετήσια βάση.
Οι εργασίες αυτές, εξασφαλίζουν πως το HxGN SmartNet είναι απολύτως ακριβές αλλά και απολύτως συμβατό με το HEPOS, γεγονός που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για όλες τις τοπογραφικές εργασίες πεδίου. Μάλιστα, εκτός από τον υπολογισμό των συντεταγμένων των σταθμών υπολογίζονται και οι ταχύτητες μετακίνησης των σταθμών και κατ’ επέκταση των διαφόρων περιοχών της Ελλάδας, κάτι που παρουσιάζει εξαιρετικό επιστημονικό ενδιαφέρον. Δείγμα της εργασίας της επιστημονικής ομάδας του Α.Π.Θ. παρουσιάζεται σε μία από τις τελευταίες εργασίες (πατήστε εδώ). Επίσης, δείτε και την τελευταία πιστοποίηση του δικτύου.
Παράλληλα με τις εργασίες του Α.Π.Θ. η ομάδα Τεχνικής Υποστήριξης της METRICA, που αποτελεί και αναπόσπαστο τμήμα της Παγκόσμιας ομάδας του SSC (SmartNet Support Center), είναι επιφορτισμένη με το monitoring του δικτύου, όπως και όλων των Ευρωπαïκών δικτύων HxGN SmartNet (19 δίκτυα) σε 12ωρη βάση (σύντομα 24ωρη) εφτά ημέρες την εβδομάδα. Τα μέλη της ομάδας, χρησιμοποιώντας τα εξειδικευμένα λογισμικά της Leica Geosystems AG, και πολλά άλλα εργαλεία, είναι σε θέση να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή σε τι κατάσταση είναι τα δίκτυα και να αντιμετωπίζουν άμεσα κάθε πρόβλημα. Η συνεχής εκπαίδευση και η μεγάλη εξειδίκευση της ομάδας, εξασφαλίζουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης του δικτύου HxGN SmartNet, καθιστώντας το για άλλον ένα λόγο, ΜΟΝΑΔΙΚΟ.